شرکت آسانسور آرمان فراز شهر شیراز

مشاوره-طراحی-نصب انواع آسانسور و پله برقی

شرکت آسانسور آرمان فراز شهر شیراز

مشاوره-طراحی-نصب انواع آسانسور و پله برقی

آسانسوری که با قطع برق شهر کار می کند...

آسانسور با موتور گیرلس لیپروکا (LiProKa Gearless Lift Motor) با فناوری حرکت سبز مناسب ظرفیتهای 6 و 8 و 10 و 13 نفره با حداقل مصرف انرژی و بدون استفاده از برق سه فاز، با استفاده از برق تکفاز پدیده ای جدید در صنعت آسانسور می باشد که برای اولین بار ابداع شده است.

فناوری حرکت سبز آسانسور (Green Motion Lift Technologies) حرکتی نوین در عرصه صنعت آسانسور می باشد. در دنیای مدرن قرن 21، آسانسورها بخش مهمی از زندگی شهر نشینی به حساب می آیند، تردد در ساختمانهای بدون آسانسور، ناخوشایند و تقریباً غیر ممکن است، به طوریکه هم اکنون در ساختمانهای کوچک 3 و 4 طبقه نیز از آسانسور استفاده می شود  

آسانسور با موتور گیرلس لیپروکا (LiProKa Gearless Lift Motor) با فناوری حرکت سبز مناسب ظرفیتهای 6 و 8 و 10 و 13 نفره با حداقل مصرف انرژی و بدون استفاده از برق سه فاز، با استفاده از برق تکفاز پدیده ای جدید در صنعت آسانسور می باشد که برای اولین بار ابداع شده است.

فناوری حرکت سبز آسانسور (Green Motion Lift Technologies) حرکتی نوین در عرصه صنعت آسانسور می باشد. در دنیای مدرن قرن 21، آسانسورها بخش مهمی از زندگی شهر نشینی به حساب می آیند، تردد در ساختمانهای بدون آسانسور، ناخوشایند و تقریباً غیر ممکن است، به طوریکه هم اکنون در ساختمانهای کوچک 3 و 4 طبقه نیز از آسانسور استفاده می شود.

در آغاز هزاره سوم، موضوع بحران انرژی و افزایش روز افزون قیمت حامل های انرژی، بحث بهبود راندمان و کاهش مصرف انرژی در لوازم خانگی بسیار ضروری بوده و آسانسور به عنوان یکی از پرمصرف ترین منابع انرژی در ساختمان نیز از این امر مستثنی نمی باشد. فناوری هایی که تا کنون جهت جلوگیری از اتلاف انرژی در آسانسورها بکار گرفته شده بعنوان یک دستاورد بسیار پر ارزش و گران قیمت مطرح بوده است.

با توجه به تعداد بسیار زیاد آسانسور در جهان، پتانسیل بسیار بزرگی برای ذخیره انرژی وجود دارد که می توان با مدیریت صحیح و پیدا نمودن راه حل های مناسب و ارزان قیمت، این انرژی قابل بازیافت را که تا کنون در یک فرآیند یک طرفه به وسیله مقاومت های خاصی به حرارت تبدیل شده و از بین می رفته را در قالب یک تکنولوژی جدید و مقرون به صرفه به بازار رقابتی عرضه نمود.

به جهت اهمیت چاره جویی کاهش مصرف انرژی، مسئولین و نهادهای زیربط در این عرصه نیز با اولویت خاص روی "پروژه کاهش مصرف انرژی" توجه زیادی نموده اند. این نهادها شامل:

  • "انجمن بهینه سازی مصرف انرژی ایران" (IECS) 
  • "انجمن مدیریت سبز ایران"
  • "رئیس بنیاد جهانی انرژی" پروتکل همکاری مشترک در زمینه راهکارهای صرفه جویی انرژی را امضاء کردند.
  • آقای "ولفگانگ نیومن" رئیس بنیاد جهانی انرژی معتقد است، "صرفه جویی در مصرف انرژی اولویت آینده بشریت می باشد".
  •  سازمان ملل متحد نیز با توجه ویژه به صرفه جویی انرژی، سال 2012 را سال انرژی پایدار نامیده بود. 

 

با توجه به محدود بودن منابع و اهمیت صرفه جویی انرژی، طراحان و دست اندرکاران صنعت ساختمان بعلت پیوند ناگسستنی ساختمان با صنعت آسانسور، همیشه به فکر راهکاری هستند که از مصرف انرژی آسانسورها کاسته شود، در این بین خبر راه انداری سیستمی که، مصرف انرژی را به شدت کاهش داده و آسانسور با برق تکفاز معمولی ساختمان کار می کند، باعث شگفتی و تعجب همگان شده است.

این سیستم و تکنولوژی جدید، که نمونه آن برای اولین بار در نمایشگاه بین المللی تهران "توسط گروه پارلیفت" (Paar Lift Group) رونمایی شده، در "یک آسانسور شش نفره"، فقط معادل مصرف یک سشوار معمولی به انرژی برق نیاز دارد، و در صورت قطع برق شبکه سراسری، این آسانسور قادر است تا 200 استارت بدون نیاز به برق شهر ساعتها کار کند و قطع برق شبکه هیچگونه مانعی برای ادامه حرکت آسانسور نخواهد بود.

از دیگر نکات جالب "فناوری حرکت سبز آسانسور" امکان برنامه ریزی در زمان اوج مصرف انرژی شبکه برق شهر می باشد. لذا با توجه باینکه کنتورهای برق هوشمند جدید، در ساعات اوج مصرف (ساعات پیک) برق مصرفی به صورت تصاعدی محاسبه می شود، این آسانسور قادر است در این ساعات، بدون نیاز به برق شبکه با بهره گیری از انرژی ذخیره شده در "پک باطری" بکار خود ادامه داده و پس از ساعات پیک مصرف مجددا" به شبکه برق شهری متصل شود.

با توجه به مطالب فوق "گروه پارس لیفت" مصمم شد اطلاعات بیشتری از چگونگی "فناوری جدید حرکت سبز آسانسور" و ویژگی های این تکنولوژی جدید و پدیده جالب را جهت دوستان ارائه نماید.

به همین جهت در یکی از روزهای سرد دی ماه 1391 با تعین وقت قبلی گپ و گفتی دوستانه و صمیمی با "آقای مهندس مجید پار مدیریت گروه پارلیفت" برگزار گردید. متن کامل این گفتگو جهت علاقمندان، متخصصین، پیمانکاران، مهندسین مشاور، انبوه سازان و دانشجویان صنعت آسانسور بشرح زیر به آگاهی می رسد.

آقای مهندس مجید پار

 قبل از شروع جلسه پرسش و پاسخ، از نمونه نمایشگاهی"آسانسوری که با برق تکفاز کار میکند و ساعتها بدون نیاز به برق شهری فقط با برق باطری قادر است کار کند" در قسمت جنوبی محوطه "ساختمان مرکزی شرکت پارلیفت" بازدید نموده و پس از آنکه برق شبکه شهری قطع گردید، وارد کابین بسیار شیک و زیبای این آسانسور شده و بارها بالا و پائین رفتیم، آسانسور با استفاده از برق باطری بسیار بی صدا و نرم کار می کرد.

پس از استقرار در دفتر ضمن تشکر از مساعدت آقای مهندس پار، اولین پرسش با این سئوال آغاز شد:

انرژی قابل بازیافت در آسانسور ها چگونه تولید می شود؟

در آسانسورهای کششی، کابین و کادر وزنه توسط سیم های بکسلی که از روی فلکه موتور عبور می کنند به یکدیگر متصل می باشند.

میزان وزن کادر وزنه برابر با وزن کابین بعلاوه نصف ظرفیت آسانسور می باشد، بعنوان

مثال:

اگر وزن کابین یک آسانسور6 نفره معادل 500 کیلو گرم باشد.

مقدار وزنه در مقابل معادل هفتصد و بیست وپنج کیلوگرم(725=225+500)  خواهد بود.

حال فرض کنیم کابین آسانسور بدون مسافر در پایین ترین طبقه و کادر وزنه در بالا باشد (وزنه تعادل سنگین تر از کابین) در حرکت به سمت بالا، کابین آسانسور با کوچکترین نیرویی شروع به حرکت می کند.

در این حالت موتور ضمن عدم استفاده از شبکه ی برق به ژنراتور تبدیل شده، در نتیجه ولتاژ و جریان قابل توجهی تولید می کند. همچنین در حالتی که کابین با ظرفیت پر، از بالا ترین طبقه به سمت پایین حرکت کند (کابین سنگین تر از وزنه تعادل) نیز موتور تبدیل به ژنراتور خواهد شد.

انرژی برق تولید شده توسط موتور که تاکنون بعنوان یک چالش مطرح بوده، بوسیله مقاومت های خاصی به حرارت تبدیل و از این طریق مستهلک می شود، در صورتیکه این انرژی با روش های کم هزینه و نوین قابل بازیافت می باشد.
برای درک واقعی از میزان انر‍ژی تولید شده توسط موتور به یک مثال توجه فرمائید:
یک آسانسور با ظرفیت 8 نفر در ساختمانی مسکونی را در نظر بگیرید:

فرض کنید این آسانسور 150 بار در روز طی مسیر کند، اگر یک سوم از این تعداد حرکت با

  • ظرفیت خالی، یک سوم با
  • ظرفیت نیم پر و مابقی با
  • ظرفیت کامل انجام شود، در هر حالت 50 سفر خواهیم داشت و با توجه به اینکه هر سفر یک مسیر رفت و برگشت (به سمت بالا و پایین) می باشد،
  • بنابراین آسانسور 25 مرتبه با ظرفیت خالی به سمت بالا حرکت داشته
  • 25 مرتبه با ظرفیت پر از بالا به پایین حرکت نموده است.
  • پس در هر دو صورت ما تولید انرژی خواهیم داشت

نظرات 1 + ارسال نظر
خرید وبمانی سه‌شنبه 1 مرداد‌ماه سال 1392 ساعت 02:06 ب.ظ

سلام
وبلاگ خوبی دارین.
خواستی تبادل لینک کنی خبرم کنم.

عنوان: خرید وبمانی
لینک: http://www.PersianXchange.ir/

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد